Verktygslådan

Översikt

I photoshops verktygslåda finns en rejäl uppsättning verktyg. Möjligen kommer du inte att använda en del av dem så ofta, vissa kanske aldrig, men det finns nästan garanterat ett för att lösa vilket behov det nu må vara du har. Lite längre ned finns samtliga verktyg i verktygslådan listade med svenskt namn, engelskt namn, tangentbordsgenväg och en kort beskrivning. Men först en liten översikt:

Verktygslådan ligger som en flytande meny längst till vänster på arbetsytan (om du inte flyttat på den). Den innehåller fyra grupper av verktyg, visning av förgrunds- och bakgrundsfärg, snabbmaskinställningar, inställningar för skärmvisningsläge samt en knapp för redigering i Adobe Image Ready. Här kommer vi framförallt att uppehålla oss vid de rena verktygen i de fyra första (översta) grupperna. Totalt finns i dessa fyra grupper tjugotvå verktygspositioner. För flera av verktygspositionerna - de som är markerade med en liten svart trekant i nedre högra hörnet - finns en undermeny där man kan aktivera ett av flera olika verkty för den positionen. Totalt kan man alltså välja mellan 58 olika verktyg. Att jag pratar om verktygspositioner beror på att de verktyg som delar position också delar tangentbordsgenväg - man väljer alltså verktygsposition med genvägen, inte verktyg. Vilket verktyg man faktiskt får med genvägen beror på vilket verktyg som är aktiverat för positionen. För vissa verktyg saknas dock genväg och då aktiveras det översta av verktygen för den positionen i stället för det som för tillfället råkar vara aktivt. Byter aktivt verktyg för en position gör du genom att klicka på en position utan att släppa upp musknappen så att en undermeny med tillgängliga verktyg öppnas.
Ovanför arbetsytan men nedanför menyraden finns ett alternativfält där olika inställningar och alternativ visas beroende på vilket verktyg som för tillfället är aktivt. Dessa inställningar är för det mesta ganska intuitiva och man brukar kunna lista ut vad det handlar om tämligen snabbt. I fallet ovan ser vi till exempel alternativen för rektangulär markeringsram. Från vänster till höger har vi en rullgardinsmeny med sparade förinställningar (man kan alltid spara de alternativ man ställt in som en förinställning). Klickar du där öppnas en meny med de eventuella förinställningar som du sparat - mer om hur du sparar kommer senare. Till höger om förinställngarna finns fyra alternativ för hur markeringen skall göras i förhållande till andra, redan tidigare gjorda markeringar (ny/ersätt, lägg till, dra bort och överlappande). Ytterligre ett steg till höger finns alternativ för utjämning av kanten på markeringen, sedan ett val för typ av rektangel (fri/normal, fixt bredd/längdförhållande eller fix storlek) sist kommer två rutor där man kan ange parametrar för de två fixa rektangeltyperna. Klicka på verktygen i verktygslådan här till vänster för att hoppa till verktygets beskrivning här nedan.

Rectangular Marquee Tool
Rektangulär markeringsram
M
Används för att markera ett rektangulärt område. Håll ned vänster musknapp för att sätta ett startpunkt och dra ut markeringsramen över det du vill markera. Markeringen visar sig som en "myrstig" i bilden. När du gjort din markering släpper du musknappen. Vill du flytta markeringen efter att du satt den kan du dra den genom att klicka och hålla ned markören inne i markeringen medan du håller ned musknappen. Det här gäller även de övriga markeringsverktygen samt lasson och trollstaven
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
  • Om du har en aktiv markering någonstans i bilden och håller ned shift medan du aktiverar en ny markering med musen så kommer den nya markeringen att bli additiv dvs den nya markerigen läggs till den gamla. Den utökade delen behöver inte hänga ihop med den tidigare markeringen utan det går bra att ha en markering av flera helt åtskilda delar. Du kan släppa upp shift så snart du börjar dra med musen - verktyget stannar ändå i additivt läge.
  • Om du håller ned shift medan du drar ut markeringen kommer den att bli helt kvadratisk. Vill du ha både en additiv och kvadratisk markering måste du hålla ned shift när du börjar markera för att hamna i additivt läge, sedan släppa upp shifttangeneten och trycka ned den igen för att få kvadratlåsningen.
Alt:
  • Om du har en aktiv markering någonstans i bilden och håller ned Alt medan du aktiverar en ny markering med musen så kommer den nya markeringen att bli subtraktiv dvs den del av den nya markering som överlappar gamla markeringar avmarkeras.
  • Om du ha en aktiv markering och trycker Alt+backspace kommer markeringen att fyllas med den valda förgrundsfärgen. Detta gäller alla markeringar.
Elliptical Marquee Tool
Elliptisk markeringsram
M
Används för att markera ett ovalt område. Håll ned vänster musknapp för att sätta ett startpunkt och dra ut markeringsramen över det du vill markera. Markeringen visar sig som en "myrstig" i bilden. När du gjort din markering släpper du musknappen. Vill du flytta markeringen efter att du satt den kan du dra den genom att klicka och hålla ned markören inne i markeringen medan håller ned musknappen. Det här gäller även de övriga markeringsverktygen samt lasson och trollstaven
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Fungerar likadant som för verktyget Rektangulär markeringsram, men låser istället markeringen till en cirkel.
Alt:
Fungerar likadant som för verktyget Rektangulär markeringsram
Single Row Marquee Tool
Markeringsram för en rad
M
Används för att markera en horisontell pixelrad. Håll ned vänster musknapp för att sätta ett startpunkt och dra ut markeringsramen över det du vill markera.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Utökar en tidigare markering på samma sätt som för verktyget Rektangulär markeringsram
Alt:
Subtraherar från en tidigare markering på samma sätt som för verktyget Rektangulär markeringsram
Single Column Marquee Tool
Markeringsram för en kolumn
M
Används för att markera en vertikal pixelkolumn. Håll ned vänster musknapp för att sätta ett startpunkt och dra ut markeringsramen över det du vill markera.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Utökar en tidigare markering på samma sätt som för verktyget Rektangulär markeringsram
Alt:
Subtraherar från en tidigare markering på samma sätt som för verktyget Rektangulär markeringsram
Move Tool
Flytta
V
Klicka, håll ned musknappen och dra för att flytta en markering eller ett lager. Bland alternativen för verktyget finns val för att rada upp det du flyttar med andra objekt.
Ctrl:
Ingen effekt
Shift:
Låser förfluttning till raka linjer horisontellt, vertikalt eller 45-gradersvinklar (vill man vara petnoga gör shift att man kan flytta längs vinklarna 0, 45, 90, 135, 180, 225, 270, 315 och 360 grader)
Alt:
Kopierar lagret du klickar på och flyttar det nya lagret
Lasso Tool
Lasso
L
Skapar en frihandsmarkering genom att du håller ned musknappen och ritar. När du släpper upp musknappen sluts markeringen automatiskt. Vill du flytta markeringen kan du efter att du ritat den klicka och dra den dit du vill ha den
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Utökar en tidigare markering på samma sätt som för verktyget Rektangulär markeringsram men låser inte till någon form
Alt:
Subtraherar från en tidigare markering på samma sätt som för verktyget Rektangulär markeringsram
Polygonal Lasso Tool
Lassopolygon
L
Skapar en markering av raka linjer. Klicka bara där du vill ha ett hörn - för att sluta markeringen klickar du endera vid den punkt där du startade markeringen eller så dubbelklickar du.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
  • Om du har en aktiv markering någonstans i bilden och håller ned shift medan du placerar den första punkten så kommer den nya markering att bli additiv, dvs du kan markera fler områden utan att avaktivera gamla markeringar.
  • Om du har satt en punkt (additiv eller ej) och trycker shift kommer den nya linjen att låsas endera lodrätt, vågrätt eller i 45 graders vinkel på skärmen.
Alt:
  • Om du har en aktiv markering och håller ned Alt medan du klicka för att båbörja markeringen kommer du att hamna i subtraktivt läge. Det betyder att den nya markeringen kommer att avmarkera alla områden som överlappar gamla markeringar.
  • Om du håller ned Alt och sedan drar med musen (knappen nedtyckt hela tiden) hamnar du i lassoverktyget tills du släpper upp Alt-tangenten igen.
Magnetic Lasso Tool
Magnetlasso
L
Magnetlasson är praktisk för att markera objekt som har ganska tydliga kanter. Klicka en gång för att starta och dra sedan verktygen längs den kant du vill markera. Verktyget kommer automatiskt att sätta ut fästpunkter längs kanten så som verktyget uppfattar den. I bland kommer du och photoshop att ha olika uppfattnignar om vad som är kanten vilket gör att fästpunkter kan hamna lite märkligt. Tryck då bara delete (på tangentbordet) för att ta bort den senast placerade fästpunkten. Placera egna fästpunkter kan du göra genom att klicka med musen där du vill ha den. Du kan också tillfälligt växla till andra markeringsverktyg med Alt och Shifttangenterna för att åstakomma riktigt bra markeringar förbi sträckor där det saknas tydliga kanter till exempel.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Om du har en aktiv markering någonstans i bilden och håller ned shift medan du placerar den första punkten så kommer den nya markering att bli additiv, dvs du kan markera fler områden utan att avaktivera gamla markeringar.
Alt:
  • Om du har en aktiv markering och håller ned Alt medan du klicka för att båbörja markeringen kommer du att hamna i subtraktivt läge. Det betyder att den nya markeringen kommer att avmarkera alla områden som överlappar gamla markeringar.
  • Om du håller ned Alt när du klickar som för att sätta en fästpunkt kommer du tillfälligt över till verktyget lassopolygon tills du sätter nästa fästpunkt. Vill du sätta flera fästpunkter med lassopolygonverktyget håller du ned alt tills du vill gå tillbaka till magnetlasson.
  • Om du håller ned Alt och sedan drar med musen (knappen nedtyckt hela tiden) hamnar du i lassoverktyget tills du släpper upp Alt-tangenten igen.
Magic Wand
Trollstaven
W
Trollstaven markerar med sina normalinställningar ett område med likartade pixlar. Klicka tex någonstans i en blå himmel för att markera alla blå pixlar i himlen.
Genom att mixtra med känsligheten i alternativfältet kan du styra hur stor skillnad det får vara mellan en pixel och den pixel du klickade på för att pixeln skall komma med i markeringen.
Genom att avmarkera alternativet angränsande i alternativfältet kan välja att området som markeras inte måste vara sammanhängande, i vilket fall alla likartade pixlar i bilden markeras.
Efter att du gjort en markering kan du flytta den genom att klicka inuti den och dra
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Om du har en aktiv markering någonstans i bilden och håller ned shift medan du placerar den första punkten så kommer den nya markering att bli additiv, dvs du kan markera fler områden utan att avaktivera gamla markeringar.
Alt:
Om du har en aktiv markering och håller ned Alt medan du klicka för att båbörja markeringen kommer du att hamna i subtraktivt läge. Det betyder att den nya markeringen kommer att avmarkera alla områden som överlappar gamla markeringar.
Crop Tool
Beskärning
C
Markerar ett område för beskärning. Efter att du markerat ett område blir området utanför markeringen mörkare för att du lättare skall se effekten av beskärningen. Du kan dra i "handtagen" i kanterna av markeringen för att ändra storleken, dra inuti markeringen för att flytta den och dra utanför markeringen för att rotera den. Du kan dessutom ställa en fast storlek uppe i alternativfältet där du också kan ställa in en upplösning som den beskurna bilden skall ha. Tryck enter för att verkställa beskärningen när du är klar, eller Esc för att avbryta utan att beskära.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Ingen effekt
Alt:
Ingen effekt
Slice Tool
Segment
K
Segment, och kompisen markera segment här nedanför, används när du vill markera områden i en bild så att du sedan kan applicera olika typer av effekter på bilden när du visar den på en webbsida. Det här är alltså bara relevant för den som arbetar med webbgrafik i någon form.
Ctrl:
Aktiverar tillfälligt Markera Segment
Shift:
Låser segmentet till en kvadratisk form
Alt:
Ritar segmentet från mitten och utåt, dvs den punkt där du först trycker ned musknappen blir centrum i segmentet
Slice Select Tool
Markera Segment
K
Markera segment öppnar justeringshandtag i ett segment så att du kan justera storlek, placering med mera.
Ctrl:
Aktiverar tillfälligt segment
Shift:
  • Låter dig markera flera segment
  • När du ändrar storlek på ett segment låser shift segmentets höjd/bredd-förthållande
Alt:
Ingen effekt
Spot Healing Tool
Punktlagning
J
Punktlagningsverktyget fungerar ungefär som lagningspenseln, men du behöver inte välja någon källa för lagningen - det sköter verktyget automatisk. Fungerar förvånansvärt ofta med alldeles acceptabelt resultat.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Fungerar likadant som för verktyget pensel, dvs låser mot raka linjer
Alt:
Ingen effekt
Healing Tool
Lagningspensel
J
Lagningspenseln fungera ungefär likadant som klonstämpeln men bibehåller struktur och skuggning på det område dit du klonar. Den är alltså lite lättare att använda om man vill vara rädd om en ytstruktur - typiskt när man klonar i ett porträtt till exempel. Tyvärr kan lagningspenseln även ge en del mycket skumma effekter när den inte riktigt får till det så använd varsamt.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Fungerar likadant som för verktyget pensel, dvs låser mot raka linjer
Alt:
Väljer den punkt du vill klona från
Patch Tool
Laga
J
Laga fungerar som en blandning av lagningspenseln och lasson. Dra en markering runt det du vill laga och dra sedan markeringen till den plats där du vill klona från
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Om du har en aktiv markering någonstans i bilden och håller ned shift medan du placerar den första punkten så kommer den nya markering att bli additiv, dvs du kan markera fler områden utan att avaktivera gamla markeringar.
Alt:
Om du har en aktiv markering och håller ned Alt medan du klicka för att båbörja markeringen kommer du att hamna i subtraktivt läge. Det betyder att den nya markeringen kommer att avmarkera alla områden som överlappar gamla markeringar.
Red Eye Tool
Röda ögon
J
Ett verktyg för att automatiskt korrigera problemet med röda ögon som kan uppstå vid blixtfotografering. Zooma in på ögat och rita en liten rektangel runt det röda med verktyget och håll tummarna
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Låser markeringen mot en kvadrat
Alt:
Ritar markeringen från mitten och utåt, dvs den punkt där du först trycker ned musknappen blir centrum i markeringen. Du kan trycka Alt+Shift för att både rita från centrum och låsa mot en kvadrat samtidigt.
Brush Tool
Pensel
B
Penseln är det grundläggande ritverktyget i photoshop och den har följdriktigt en närmast oändlig mängd finnesser och inställningsmöjligheter. Grundfunktionen är iallafall att måla med den valda förgrundsfärgen precis som med en vanlig pensel
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Låter dig rita raka linjer. Effekten blir lite olika beroende på hur du gör:
  • Håll ned shift, dra med musknappen nere, släpp musknappen, släpp shiftknappen:
    En lodrät eller vågrät (beroende på i vilken allmän riktning du dragit musen) ritas.
  • Håll ned shift, dra med musknappen nere, släpp shiftknappen, släpp musknappen:
    Samma som ovan, men dessutom ritas en linje från ändpunkten på den första linjen fram till där du släppte shifttangenten.
  • Om du håller ner shift medan du klickar på en punkt kommer det att ritas en rät linje från där du senast ritade till den punkt där du shift-klickar
Alt:
Aktiverar tillfälligt pipetten
Pencil Tool
Penna
B
Fungerar på samma sätt som penseln, men med färre inställningsalternativ.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Fungerar likadant som för penseln
Alt:
Aktiverar tillfälligt pipetten
Color Replacement Tool
Färgersättning
B
Ett alldeles utmärkt litet verktyg som lånats från Photoshop Elements. Det byter helt enkelt ut en färg utan att förstöra skuggning och struktur. Från början var det tänkt som bot för röda ögon, men det har hundra andra utmärkta användningsområden som är väl värda att utforska. Förutom att byta färg kan verktyget klona luminans, ton eller mättnad. Tyvärr är funktionen kanske inte helt intuitiv (åtminstone inte för mig). Börja med att välja en förgrundsfärg som du vill byta till. För det fall att du vill använda något av de andra lägena för luminans osv så är det lättast att använda pipetten. Klicka sedan och dra för att måla över det område där du vill byta färg - det är viktigt att du i första läget verkligen klickar inom det område du vill byta färg på eftersom verktyget tar ett prov på färg att byta ut där som du klickar.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Fungerar likadant som för penseln
Alt:
Aktiverar tillfälligt pipetten
Clone Stamp Tool
Klonstämpeln
S
Används för att kopiera en del av bilden till en annan del. Du markerar först en källa genom att alt-klicka där som du vill klona från. Därefter målar du över det nya området precis som med penselverktyget så kopieras området vid källan till dit du målar. Det här är ett av de verktyg man som fotograf absolut måste känna till exakt hur det fungerar.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Fungerar likadant som för penseln
Alt:
Väljer källa för kloningsprocessen
Pattern Stamp Tool
Mönsterstämpel
S
Fungerar ungefär som klonstämpeln, men målar istället ett mönster som man kan välja i alternativfältet.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Fungerar likadant som för penseln
Alt:
Ingen effekt
History Brush
Händelsepensel
Y
Ytterligare ett ovärderligt verktyg. Händelsepenseln fungerar som klonstämpeln, men istället för att klona från en annan del av bilden klonar du från från ett steg i historiepaletten. Det betyder att du kan måla tillbaka ett tidigare tillstånd av en bild över delar av bilden - eller till och med gå tillbaka med hela bilden genom historiepaletten och måla dit ändringar från ett senare, bortvalt steg. Markera det steg i historiepaletten som du vill använda genom att kryssa i valrutan i vänsterkolumen i historiepaletten. Steget markeras med en händelsepenselikon, och sedan är det bara att börja måla. Fantastiskt för att tex måla tillbaka fina detaljer efter en brusreducering.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Fungerar likadant som för penseln
Alt:
Ingen effekt
Art History Brush
Konsthändelsepensel
Y
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Fungerar likadant som för penseln
Alt:
Ingen effekt
Eraser Tool
Suddgummi
E
Raderar till den valda bakgrundsfärgen i bakgrundslagret, eller till genomskinligt i andra lager.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Fungerar likadant som för penseln
Alt:
Raderar till händelse, dvs precis som händelsepenseln. Detta förutsätter att du först valt en källa i historiepaletten.
Background Eraser Tool
Bakgrundsuddgummi
E
Ett sudd som är till för att man enkelt skall kunna radera längs en kant. Verktyget utgår från ett färgprov och raderar allt som den anser vara av samma färg. Det finns tre olika lägen att välja mellan:
  • Kontinuerlig provtagning: Det här är det förvalda läget, och innebär att verktyget hela tiden undersöker vilken färg som finns precis mitt i penseln (markerat med ett litet plustecken normalt). Här gäller det att du är stadig på hand för kommer plustecknet in över det som du egentligen vill behålla så kommer suddet att radera det.
  • En gång: Verktyget tar sitt prov när du först trycker ner musknappen och ändrar sig sedan inte. Lite tryggare än kontinuerlig provtagning, men fungerar inte om det du vill radera inte har konstant färg
  • Verktyger använder den valda bakgrundsfärgen som källa.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Fungerar likadant som för penseln
Alt:
Aktiverar tillfälligt pipetten
Magic Eraser Tool
Magiskt Suddgummi
E
Fungerar precis som trollstaven men raderar snarare än markerar de pixlar som liknar den du klickat på.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Ingen effekt
Alt:
Aktiverar tillfälligt pipetten
Paint Bucket Tool
Färgpyts
G
Målar ett helt område med förgrundsfärgen. Området bestäms av färgen på den pixel där du klickar med verktyget, så det liknar i stort trollstaven
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Ingen effekt
Alt:
Aktiverar tillfälligt pipetten
Gradient Tool
Övertoning
G
Övertoning skapar en gradient från förgrundsfärg till bakgrundsfärg. Tänkt dig området som skall fyllas uppdelat i tre delar: en del helt fylld med förgrundsfärg, sedan en del som gradvis övergår till bakgrundsfärgen (gradienten), sist en del helt fylld med bakgrundsfärgen. För att använda klickar du först där du vill att området fyllt med förgrundsfärg skall sluta och området med gradienten skall börja. Dra sedan markören till den punkt där du vill att gradienten skall sluta och området fyllt med bara bakgrundsfärg skall börja.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Låser verktyget vid fasta vinklar i steg om 45 grader.
Alt:
Aktiverar tillfälligt pipetten
Blur Tool
Oskärpa
R
Rita med det här verktyget för att sudda ut gränser mellan angränsande pixlar, dvs sudda till bilden lite.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Fungerar som för penseln
Alt:
Aktiverar tillfälligt skärpa
Sharpen Tool
Skärpa
R
Motsatsen till oskärpa helt enkelt. Rita med det här vektyget för att öka kontrasten mellan angränsande områden och på så sätt ge en illusion av skärpa.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Fungerar som för penseln
Alt:
Aktiverar tillfälligt oskärpa
Smudge Tool
Smeta ut
R
Fungerar precis så som det låter. Verktyget smetar helt enkelt ut färger där du ritar.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Fungerar som för penseln
Alt:
Smetar med förgrundsfärgen snarare än med de pixlar du drar vrktyget över
Dodge Tool
Skugga
O
Används för att ljusa upp bilden där man ritar. Verktyget är tänkt att efterlikna en mörkrumsteknik där man använder något för att skugga ett område under exponeringen
Fungerar precis så som det låter. Verktyget smetar helt enkelt ut färger där du ritar.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Fungerar som för penseln
Alt:
Växlar tillfälligt till verktyget efterbelys
Burn Tool
Efterbelys
O
Används för att göra bilder mörkare där man målar. Vertyget är tänkt att efterlikna en mörkrumsteknik där man efter avslutad exponering lyser lite extra på delar av bilden.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Fungerar som för penseln
Alt:
Växlar tillfälligt till verktyget skugga
Sponge Tool
Svamp
O
Ändrar (ökar eller minskar) färgmättnaden där man målar. Förvalt läge är att minska färgmättnaden.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Fungerar som för penseln
Alt:
Ingen effekt
Path Selection Tool
Banmarkering
A
Används för att markera och flytta banor skapade med ritstiftet
Ctrl:
Växlar till verktyget direktmarkering
Shift:
Markerar fler banor och begränsar förflyttningar till fasta vinklar
Alt:
Kopierar och flyttar hela banan
Direct Selection Tool
Direktmarkering
A
Klicka eller dra med verktyget över ett bansegment eller en form för att markera den. Banor konstruerar du med ritstiftet
Ctrl:
Växlar till verktyget banmarkering
Shift:
Fungerar som för penseln när du drar fästpunkter eller bansegment
Alt:
Kopierar och flyttar hela banan
Horizontal Type Tool
Vågrät typ
T
Låter dig skriva in text horisontellt i bilden. Texten hamnar på ett separat vektoriserat lager och kan senare redigeras på samma sätt som du är van vid från vanliga ordbehandlingsprogram
Ctrl:
Innan du placerat texten växlar den till verktyget flytta. Efter att du placerat texten låter Ctrl dig redigera textens begränsningsruta så att du kan göra texten mindre eller större eller förändra dess proportioner.
Shift:
Växlar mellan versaler och gemener precis som du är van vid
Alt:
Innan du placerat texten växlar den till verktyget flytta. Efter att du placerat texten låter Ctrl dig redigera textens begränsningsruta så att du kan göra texten mindre eller större eller förändra dess proportioner.
Vertical Type Tool
Lodrät typ
T
Låter dig skriva in text vertikalt i bilden. Fungerar annars exakt som det horisontella textverktyget.
Ctrl:
Innan du placerat texten växlar den till verktyget flytta. Efter att du placerat texten låter Ctrl dig redigera textens begränsningsruta så att du kan göra texten mindre eller större eller förändra dess proportioner.
Shift:
Växlar mellan versaler och gemener precis som du är van vid
Alt:
Fungerar som för vågrät typ
Horizontal Type Mask Tool
Vågrät typmask
T
Fungerar precis som horisontell text, men fyller inte texten med färg. I stället blir texten en form av markering.
Ctrl:
Innan du placerat texten växlar den till verktyget flytta. Efter att du placerat texten låter Ctrl dig redigera textens begränsningsruta så att du kan göra texten mindre eller större eller förändra dess proportioner.
Shift:
Växlar mellan versaler och gemener precis som du är van vid
Alt:
Fungerar som för vågrät typ
Vertical Type Mask Tool
Lodrät typmask
T
Exakt samma som föregående, men vertikalt i stället för horisontellt.
Ctrl:
Innan du placerat texten växlar den till verktyget flytta. Efter att du placerat texten låter Ctrl dig redigera textens begränsningsruta så att du kan göra texten mindre eller större eller förändra dess proportioner.
Shift:
Växlar mellan versaler och gemener precis som du är van vid
Alt:
Fungerar som för vågrät typ
Pen Tool
Ritstift
P
Används för att rita banor. En bana är en markering i form av en serie bansegment. Segementen sitter ihop med fästpunkter och är det närmaste vektorgrafik som photoshop kommer. Banor kan användas för markeringar, för att fästa text mot, som stöd när man målar eller ritar mm
Ritstiftet används för att placera ut fästpunkterna, och rätlinjiga banor placeras automatisk mellan dem - vertyget fungerar i ritläget mycket likt polygonlasson
Flyttar du ritstiftet över en fästpunkt kommer det automatiskt att växla över till verktyget radera ankarpunkt vilket du ser genom att ett litet minustecken dyker upp bredvid verktyget.
Ctrl:
Växlar till verktyget direktmarkering
Shift:
Fungerar som för penseln
Alt:
Får verktyget att växla till konvertera ankarpunkt i stället för till radera ankarpunkt när du för verktyget över en fästpunkt
Freeform Tool
Frihandsritstift
P
Låter dig rita banor på frihand. Skillnaden mot ritstiftet är att segmenten följer den bana du ritar snarare än att bli rätlinjiga. Photoshop sätter själv ut anpassade fästpunkter som du sedan kan justera efter behag.
För du verktyget över en fästpunkt på skärmen kommer det att växla till radera ankarpunkt precis som ritstiftet
Om du redan ritat en bana, och börjar rita en ny där den första punkten ligger precis vid en av den förra banans ändpunkter kommer verktyget automatiskt att binda ihop de båda banorna.
Ctrl:
Växlar till verktyget direktmarkering
Shift:
I teorin (enligt manualen) fungerar det precis som för penseln men i praktiken har shift ingen effekt alls
Alt:
Får verktyget att växla till konvertera ankarpunkt i stället för till radera ankarpunkt när du för verktyget över en fästpunkt
Add Anchor Point
Lägg till ankarpunkt
-
Lägger till en ny fästpunkt i en bana. Verktyget kan bara vara aktivt då du håller det över ett bansegment - på alla andra ställen växlar det automatiskt till direktmarkering
Ctrl:
Växlar till verktyget direktmarkering även då du håller verktyget över ett bansegment
Shift:
När du satt din fästpunkt kan du hålla kvar musknappen nedtryckt och dra omkring fästpunktens tangentlinjer (se konvertera fästpunkt). Håller du samtidigt ner shift kommer du bara att kunna dra tangentlinjerna mot fasta vinklar precis som för penseln
Alt:
Fungerar som för direktmarkering
Delete Anchor Point
Radera ankarpunkt
-
Raderar en fästpunkt i en bana. Photoshop ritar automatiskt ett nytt segment mellan den borttagna fästpunktens grannar för så vitt att du inte tar bort en ändpunkt i vilket fall banan blir lite kortare.
Verktyget kan bara vara aktivt då du håller det över en fästpunkt - på alla andra ställen växlar det automatiskt till direktmarkering
Ctrl:
Växlar till verktyget direktmarkering även då du håller verktyget över en fästpunkt
Shift:
När du raderat din fästpunkt kan du hålla kvar musknappen nedtryckt och dra omkring en av grannpunkternas tangentlinjer (se konvertera fästpunkt). Håller du samtidigt ner shift kommer du bara att kunna dra tangentlinjerna mot fasta vinklar precis som för penseln
Alt:
Fungerar som för direktmarkering
Convert Point Tool
Konvertera ankarpunkt
-
Banan mellan två färstpunkter kommer alltid att sträva mot en rät linje mellan fästpunkterna. Du kan med hjälp av tangentlinjer tvinga kurvan att röra sig i en annan riktning än rakt mot grannpunken om du vill ha en mjukare bana. Varje fästpunkt har två tangentlinjer utom ändpunkterna som bara har en. Banan kommer att från en fästpunkt följa banans tangentlinje en bit innan den börjar röra sig tillbaka mot närmaste grannpunkt igen - hur länge den följer tangentlinjen beror på tangentlinjens längd. Om du ritat banan med ritstiftet kommer varje fästpunkt att vara en så kallad hörnpunkt vilket innebär att punkten har tangentlinjer av längd noll och alltså helt raka bansegment. Detta kan du se genom att fästpunkten ser ut att vara svart, eftersom tangentlinjernas handtag är svarta.
Med detta verktyg kan du dra omkring tangentlinjerna för att på olika sätt skapa mjukt rundade bansegment, eller genom att klicka på en fästpunkt konvertera tillbaka den till en hörnpunkt. Klickar du och drar från själva fästpunkten kommer punktens tangentlinjer att flyttas synkroniserat så att det ser ut som om du har en rät linje genom fästpunkten - detta är vad du vill göra om du vill mjukast möjliga bana.
Tar du i stället tag i ett handtag på en tangentlige kan du justera bara den tangentlinjen och få ett lite mer markerat hörn i fästpunkten.
När du lärt dig använda dessa verktyg kommer du att sträva efter att ha så få färstpinkter som möjlig i en bana eftersom det ger de jämnaste och mest lättkontrollerade banorna.
Detta verktyg kan bara vara aktivt då du håller det över en fästpunkt eller ett handtag på en tangentlinje. Vi alla andra tillfällen växlar det automatiskt över till direktmarkering
Ctrl:
Växlar till verktyget direktmarkering
Shift:
Låser förflyttningen av tangentlinjer till fasta vinklar i steg om 45 grader
Alt:
Fungerar som för direktmarkering då du håller verktyget över ett bansegment. Då du håller verktyget över en fästpunkt låter Alt dig dra ut bara en tangentlinje.
Line Tool
Linje
U
Ctrl:
Växlar till verktyget banmarkering
Shift:
  • Om du håller ned shift när du sätter ned markören för att rita går du över i additivt läge
  • Om du håller ned shift medan du ritar låser du linjeritandet till fasta vinklar i steg om 45 grader
Alt:
Ritar i subtraktivt läge på samma sätt som för rektangulär markeringsram
Rectangle Tool
Rektangel
U
Nästa vektorform. Verkyget fungerar exakt likadant som rektangulär markeringsram men generar alltså en vektorform snarare än en markering
Ctrl:
Växlar till verktyget banmarkering
Shift:
  • Om du håller ned shift när du sätter ned markören för att rita går du över i additivt läge
  • Om du håller ned shift medan du ritar låser du formen till en kvadrat
Alt:
  • Om du håller ned alt när du sätter ned markören för att rita går du över i subtraktivt läge på samma sätt som för rektangulär markeringsram
  • Om du trycker ned alt efter att du börjat rita så ritar du från mitten och utåt
Rounded Rectangle Tool
Avrundad rektangel
U
Samma som rektangelverktyget men rektangeln får avrundade hörn
Ctrl:
Växlar till verktyget banmarkering
Shift:
  • Om du håller ned shift när du sätter ned markören för att rita går du över i additivt läge
  • Om du håller ned shift medan du ritar låser du formen till en kvadrat
Alt:
  • Om du håller ned alt när du sätter ned markören för att rita går du över i subtraktivt läge på samma sätt som för rektangulär markeringsram
  • Om du trycker ned alt efter att du börjat rita så ritar du från mitten och utåt
Ellipse Tool
Ellips
U
Vektorform för ellipser och cirklar. Fungerar likadant som elliptisk markeringsram
Ctrl:
Växlar till verktyget banmarkering
Shift:
  • Om du håller ned shift när du sätter ned markören för att rita går du över i additivt läge
  • Om du håller ned shift medan du ritar låser du formen till en cirkel
Alt:
  • Om du håller ned alt när du sätter ned markören för att rita går du över i subtraktivt läge på samma sätt som för elliptisk markeringsram
  • Om du trycker ned alt efter att du börjat rita så ritar du från mitten och utåt
Polygon Tool
Polygon
U
Ritar en vektorpolygon men fungerar trots det precis som rektangelverktyget. Du väljer hur många sidor polygonen skall ha i alternativfältet innan du börjar rita, och om du väljer fyra sidor är verktygen faktiskt identiska.
Ctrl:
Växlar till verktyget banmarkering
Shift:
  • Om du har en aktiv markering någonstans i bilden och håller ned shift medan du placerar den första punkten så kommer den nya markering att bli additiv, dvs du kan markera fler områden utan att avaktivera gamla markeringar.
  • Om du har satt en punkt (additiv eller ej) och trycker shift kommer polygonen att låsas endera lodrätt, vågrätt eller i 45 graders vinkel på skärmen. Exakt vad det är som blir fastlåst är inte helt intuitivt men man inser snart hur det fungerar när man provat ett par gånger
Alt:
ritar i subtraktivt läge. Det betyder att den nya markeringen kommer att avmarkera alla områden som överlappar gamla markeringar.
Custom Shape Tool
Egen form
U
Ett kul verktyg som ritar en hel mängd olika fördefinierade vektorformer, från pilar till glödlampor. Du kan också spara egna former i biblioteket för att sedan enkelt kunna plocka fram dem igen.
Ctrl:
Växlar till verktyget banmarkering
Shift:
  • Om du har en aktiv markering någonstans i bilden och håller ned shift medan du placerar den första punkten så kommer den nya markering att bli additiv, dvs du kan markera fler områden utan att avaktivera gamla markeringar.
  • Om du har satt en punkt (additiv eller ej) och trycker shift kommer formen att låsas endera lodrätt, vågrätt eller i 45 graders vinkel på skärmen. Exakt vad det är som blir fastlåst är inte helt intuitivt men man inser snart hur det fungerar när man provat ett par gånger
Alt:
ritar i subtraktivt läge. Det betyder att den nya markeringen kommer att avmarkera alla områden som överlappar gamla markeringar.
Notes Tool
Noteringar
N
Med det här verktyget kan du placera in anteckningar i bilden. Anteckningarna är inte en dela av den egentliga bilden och syns inte om du visar bilden i något vanligt bildvisningsprogram eller på webben, men de kan vara praktiska när du vill antecka något om bilden till nästa gång du skall redigera den. När du placerar ut en anteckning fastanr en lite ikon i bilden - dubbelklickar du på den visas anteckningen i ett litet förster. Tyvärr kan den här ikonen vara ganska störande medan man arbetar men som tur är kan du gömma dem genom att trycka Ctrl+H. Du tar fram dem igen på samma sätt.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Ingen effekt
Alt:
Ingen effekt
Audio Annotation Tool
Ljudanteckning
N
Fungerar som notering men med det här verktyget kan du spela in ett litet ljudklipp istället för en skriven anteckning. Bisarrt helt enkelt
Eye Dropper Tool
Pipett
I
plockar upp färg där du klickar och gör den färgen till förgrundsfärg
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Aktiverar tillfälligt färgprovsverktyget
Alt:
Sätter den klickade färgen till bakgrundsfärg snarare än förgrundsfärg
Color Sampler
Färgprov
I
placerar ut upp till fyra färgprovspunkter i bilden. Varje färgprov visas i infopaletten
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Ingen effekt
Alt:
Ingen effekt
Measure Tool
Mått
I
Används som namnet antyder för att ta mått på saker i bilden. Ofta mer praktiskt än vad det först låter som. Dra och släpp för att placera ut måttstockar.
Ett mycket praktiskt användningsområde är för att räta upp sneda horisonter i bilder. Dra måttstocken längs horisonten och öppna bild > rotera > fritt så har du vinkeln förifylld. Bara att trycka OK så är horisonten rak som om den lagts ut med vattenpass.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Låser måttstocken till fasta vinklar i steg om 45 grader
Alt:
när du håller verktyget över ändpunkten på en utlagd måttstock och trycker alt kan du rita ytterligare en måttstock och få ett värde på vinkeln mellan dem
Hand Tool
Handen
H
När du inte kan se hela bilden på skärmen därför att du zoomat in kan du flytta runt i bilden med det här verktyget. Du kan i princip alltid aktivera det genom att hålla ned mellanslagstangenten.
Ctrl:
Aktiverar zoomverktyget inställt på inzoomning
Shift:
Ingen effekt
Alt:
Aktiverar zoomverktyget inställt på utzoomning
Zoom Tool
Zooma
Z
Zoomverktyget gör precis det du säkert väntar dig - det låter dig zooma in för att förstora bilden eller zooma ut för att få bättre överblick. Du kan edera klicka och dra för att markera det område du vill se, eller klicka för att zooma in i steg om 100% (lite mer när du kommer upp mot 1000%). Högerklicak för att få upp alternativ för att se bilden i naturlig storlek, tryckstorlek eller anpassa till skärmstorleken.
Ctrl:
Aktiverar verktyget flytta medan du håller ned tangenten
Shift:
Ingen effekt
Alt:
Byter från inzoomning till utzoomning när du klickar
Color swatch
Förgrund/bakgrundsfärg
X/D
Färglapparna visar vald förgrundsfärg och bakgrundsfärg. Förgrundsfärgen är den färg som ritverktygen - , penseln, färgpytsen mm. - och bakgrundfärgen används tex då du raderar på bakgrundslagret.
Du väljer färg genom att klicka på en av färglapparna för att få fram en palett där du enkelt väljer vilken färg du vill ha, eller genom att välja en färg med pipetten. Du kan när som helst gå tillbaka till standardinställningarna svart och vitt genom att trycka "D". Växlar mellan för- och bakgrundsfärg gör du endera genom att klicka på den lilla böjda pilen ovanför lapparna eller genom att trycka "X"
Standard mode
Normalläge
Q
Den här knappen hänger intimt ihop med knappen bredvid - Snabbmaskläge - den skickar nämligen tillbaka dig till normalt läge efter att du arbetat i snabbmaskläge.
Quickmask mode
Snabbmaskläge
Q
Snabbmaskläge innebär att du kan göra markeringar i bilden genom att måla med något av ritverktygen. Du ser masken som en rödrosa färg, och kan enkelt och exakt markera det du vill med bra överblick. Så snart du går tillbaka till normalläge förvandlas det rosa skimret till en vanlig markering.
Notera att det du målar rosa inte markeras, utan att du målar bort markeringar i snabbmaskläget.
Klicka på bilden till höger för att växla mellan snabbmask och normalläge

Screen mode
Skärmläge
F
Edit in Imageready
Redigera med Imageready
Shift+Ctrl+M
Öppnar programmet Imageready för vidare redigering av bilden