Skugga (dropshadow)

Inledning

Lagerstilen skugga gör precis vad det låter som - den skapar en slagskugga för att objekt i ett lager. Förutom helt vanliga skuggor, som för övrigt blir riktigt naturliga, kan man dessutom skapa alla möjliga konstiga skuggor som ingen människa någonsin sett på den här planeten. Dessa går dock att använda för att skapa olika typer av ramar och specialeffekter så de har sitt berättigande ändå.

Lagerekvivalent

Om vi omvandlar lagerstilen skugga till vanliga lager kan vi se att effekten är ganska enkel. I bilden här till höger kan du laborera lite med en lagermodell av stilen innerskugga, så som det ser ut om man åstadkommer samma effekt "för hand". Inga som helst konstigheter som du ser.


Bakom kulisserna resonerar photoshop så här när programmet ritar upp en innerskugga:
  1. Två lager skapas som kopior av ursprungslagrets genomskinlighetsmask, dvs en markering av alla genomskinliga ytor i ursprungslagret. Vi kallar i fortsättningen det ena lagret för sprindningslagret och det andra för storlekslagret. I bilden till höger representerar den röda cirkeln konturen för ursprungslagret. Från början är profilen för storkleks- och spridningslagret precis likadana som usprungslagret.
  2. Storlekslagret förstoras så många pixlar som du angivit i inställningen storlek i stilens inställningar (du hittar alla inställningar i nästa avsnitt här nedan). Storlekslagret kommer att sätta den yttre gränsen för skuggan. I bilden till höger representerar den blå cirkeln storlekslagrets profil efter att den förstorats med 50 pixlar. Det är alltid så att storlekslagret blir större än eller lika med ursprunglagret (dvs dess profil hamnar alltd samma som eller utanför usprungslagret)
  3. Spridningslagret lagret förstoras i procentandel av värdet på storlek, dvs om inställningen spridning är satt till 0% förstoras den inte alls, är den satt till 100% förstoras den lika mycket som storlekslagret. Spridninge kommer att ange hur suddig skuggan blir. I bilden till höger representerar den gröna cirkeln spridningslagret profil om "spridning" är satt till 50%. Det är alltid så att spridningslagret endera blir lika som ursprungslagret, lika som storlekslagret eller någonstans mitt emellan dem.
  4. Storlekslagret och spridningslagret slås samman till ett skugglager så att allt som täcks helt av spridningslagret ges den färg som du valt, allt som täcks av storlekslagret men inte av spridningslagret ges en övertoning från spridningslagrets profil (100% opacitet) till storlekslagrets profil (0% opacitet) och till sist allt som inte täcks av något av lagren förblir transparent.
    Efter detta moment kastas storlekslagret och spridningslagret, allt fortsatt arbete sker med bara skugglagret. I bilden till höger kan du se hur skugglagret kan bli: Allt innanför den gröna cirkeln (pridningslagret) blir helt täckt, allt utanför den blå cirkeln (storlekslagret) blir helt genomskinligt och området mellan den blå och den gröna cirkeln övergår gradvis från helt täckt till helt genomskinligt.
  5. Den kantprofil du valt appliceras på det sammanslagna skugglagret
  6. Skugglagret skjuts så långt som du angivit under inställningen avstånd, i den riktning du angivit i inställningen vinkel. Det är här det styrs vilken sida av objekten som skall bli skuggade.
  7. Skugglagret ges en transparens i enligthet med inställningen opacitet
  8. Skugglagret placeras under originallagret, och blandas med underliggande lager enligt det blandningsläge du valt.

Inställningar

Låt oss titta närmare på vilka inställningar som finns att göra för skugga. Klicka i bilden nedan för att få upp en kort beskrivning av vad varje alternativ har för effekt.


Konturer

Linear
Cone
Cone - inverted
Cove - deep
Cove - shallow
Gaussian
Half round
Ring
Ring - double
Rolling slope descending
Rounded steps
Sawtooth 1

[tillbaka till lagerstilar] [vidare till innerskugga]